Wat is hartcoherentietraining?

hart en vaat ziekte

Onze huidige leefstijl veroorzaakt bij veel mensen steeds meer stressklachten. Er zijn meestal meerdere factoren aanwezig die hierin een rol spelen. Bij de één is het b.v. een hoge werkdruk, bij de ander een ongezond voedingspatroon of te weinig beweging. De combinatie van deze stressfactoren kan leiden tot moeheid, verminderde prestaties en diverse gezondheidsklachten.

Overgewicht, een verhoogde bloeddruk, een (beginnende) suikerziekte of een verhoogd cholesterolgehalte zijn uitingen van het metabool syndroom, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.

De meest effectieve maatregel ter voorkoming van een metabool syndroom is het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Veel mensen hebben er echter moeite mee om de noodzakelijke veranderingen zonder hulp te realiseren.

Wij bieden u met onze training een mogelijkheid om te leren meer grip op stress te krijgen en de manier ermee om te gaan, zodat u doelmatig kunt werken aan een gezondere leefstijl. Dit leidt vaak tot een verbeterd welbevinden en functioneren, zowel op lichamelijk als ook op mentaal terrein.

We maken daarbij gebruik van moderne apparatuur, waarmee u effectief en met plezier kunt oefenen. Door biofeedback krijgt u inzicht in uw hartritme en de invloeden van stress en ontspanning op uw hartslag. De effecten van emoties, ademtechnieken of ontspanningstechnieken op uw hartritme kunt u hiermee heel gemakkelijk controleren.

U dacht dat een gezond hart heel regelmatig slaat? Dat is echter niet het geval. Het hartritme varieert voortdurend door de invloeden van activerende en rustgevende invloeden van ons zenuwstelsel. Dit wordt hartritmevariabiliteit (HRV) genoemd. Als wij ons prettig voelen, rustig in- en uitademen en in de “flow” zijn, zien wij vaak een harmonisch patroon met gelijkmatige pieken en dalen. We spreken dan van hartcoherentie.

We kunnen echter ook zien dat negatieve emoties, stress en een vlakke ademhaling invloed hebben op onze hartritmevariabiliteit. Deze wordt dan vaak schokkend en ongebalanceerd.

Door middel van onze hartcoherentietraining ervaart u hoe u kunt omgaan met stress en hoe u zichzelf in een meer optimale toestand kunt brengen. Wij oefenen met verschillende interventietechnieken zodat u leert hoe u die in het dagelijks leven kunt toepassen.

De positieve effecten zijn voor u direct voelbaar en herkenbaar. In veel gevallen heeft een training van de hartcoherentie tot verbetering van het bloeddrukniveau, het immuunsysteem, minder stresshormonen en een verbeterd welbevinden geleid.

Een hartcoherentietraining wordt o.a. toegepast in het kader van stressmanagementprogramma’s, leefstijlprogramma’s, emotiemanagement of pijnbeheersingsoefeningen.

Heeft u interesse in een behandeling?

Neem dan contact op met uw behandelend therapeut of bel voor een afspraak naar +31(0) 46 43 63 800.