Een inactieve leefstijl als pandemie op zichzelf

‘Het menselijk lichaam moet bewegen. En dat doen we vandaag de dag veel te weinig’

Een quote uit een column van Erik Scherder, neuropsycholoog. Dat bewegen belangrijk is wisten we al, maar wat maakt het in tijden van pandemieën nou extra belangrijk.

Physical inactivity

Physical inactivity is een ernstige gezondheidsbedreiging die in de afgelopen jaren al meerdere keren in studies benadrukt is geworden. Deze lichamelijke inactiviteit wordt op zichzelf al vaak als een pandemie omschreven, het blijkt namelijk doodsoorzaak nummer 4 te zijn. Matig intensief bewegen is dan ook als algemeen advies gegeven. Hier is in Nederland zelfs een norm voor benoemd, namelijk ‘Nederlandse Norm Gezond Bewegen’ (NNGB). Bij volwassenen geldt dat je aan deze norm voldoet als je op minimaal 5 dagen per week minstens een half uur matig intensief lichamelijk actief bent. Denk hierbij aan stevig doorlopen, fietsen of tuinieren.

Afweersysteem

Meer bewegen zal zorgen voor een beter afweersysteem. En laat dat nou net iets zijn wat belangrijk is in tijden van pandemieën. Door een beter afweersysteem zal je namelijk minder vatbaar zijn voor een virus. Een van de redenen hiervoor is dat de activiteit van Natural Killer cellen toeneemt door te gaan bewegen. Dit zijn, zoals de naam al zegt, cellen die de virussen ‘killen’.

Langdurig zitten

Maar alleen meer gaan bewegen zal niet voldoende zijn. Het langdurig zitten zal ook onderbroken moeten worden. Niet voor niets is de uitspraak gedaan ‘zitten is het nieuwe roken’. Velen van ons zullen in de afgelopen maanden vanuit thuis gewerkt hebben en dit gaat vaak gepaard met meer zitten. Niet alleen het thuiswerken heeft hier aan bijgedragen, maar ook het feit dat Nederland in een intelligente lockdown zat. Uit cijfers van NOC*NSF blijkt namelijk dat mensen door de coronamaatregelen minder zijn gaan sporten.

Ziektes

De afgelopen jaren is het aantal mensen dat lijdt aan ziektes die gerelateerd zijn aan lichamelijke inactiviteit toegenomen, denk hierbij aan diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten. En laat dit nou ook net de groep zijn die (extra) kwetsbaar is voor COVID-19. Laat hierbij wel één ding duidelijk zijn: inactiviteit is niet de enige reden waarom men deze ziektes kan krijgen en het is daarom dus niet ‘eigen schuld, dikke bult’. Ziektes kunnen er namelijk ook toe leiden dat je juist minder kunt bewegen. Maar deze groepen mensen lopen nu wel opnieuw grote risico’s. Daarom is het juist nu belangrijk om aan een actievere leefstijl te gaan werken, juist ook preventief.

Vrijblijvend advies

Wilt u een actievere leefstijl ontwikkelen, maar u weet niet zo goed hoe? Dan heeft MT-fysio een aantal opties om u verder te helpen. Op donderdag is er namelijk van 16.30 tot 17.30 een inloopspreekuur, tijdens dit uur kunt u binnen lopen en een vrijblijvend advies krijgen. Daarnaast bieden wij (corona)revalidatie therapie aan waarbij aan verschillende doelen gewerkt zal worden. En hebben wij de ‘fysiofitness’, waarbij u voor een vast bedrag per maand, 1x per week onder begeleiding van een fysiotherapeut kunt sporten. Voor meer informatie kunt telefonisch of via mail contact opnemen.