Bewegen en psychische gezondheid

Zoals uit de vorige twee posts over het project Vooruit! is gebleken, is Vooruit! een lichaamsgerichte therapie die kan helpen de verstoorde balans weer te herstellen. Sinds een groot onderzoek in 2009 weten we dat regelmatig lichamelijk actief zijn, een positieve invloed heeft op onze psychische gezondheid. Mensen die lichamelijk actief zijn hebben bijvoorbeeld 1,5 keer zo’n kleine kans op het krijgen van psychische stoornissen en herstellen 1,5 keer zo vaak!

Wat zijn psychosomatische klachten?   

Vooruit! is geschikt voor personen, die klachten ervaren doordat er een verstoring is tussen lichamelijke en psychische belasting. De samenhang tussen lichamelijke klachten en de psychische overbelasting is aanvankelijk niet zo duidelijk. Een duidelijke medische diagnose is vaak niet te stellen, wat een gevoel van onbegrip kan geven. Mogelijk ervaart u dat u meer prikkelbaar en gespannen bent of meer last hebt van vermoeidheid en pijn.

Deze lichamelijke klachten kunnen in verband staan met verschillende levensomstandigheden zoals; Ervaren van een hoge werkdruk, vermoeidheid, stress, verliezen van dierbaren, ernstige ziekteprocessen, verlaagde weerstand, emotionele gebeurtenissen en/of chronische onbegrepen pijnklachten.

Ook kunnen de eerder aangegeven klachten samen hangen met psychische klachten zoals; lusteloosheid, angstig of onzeker zijn.

Aanpak

Vooruit! is een lichaamsgerichte therapie die kan helpen de verstoorde balans weer te herstellen. Er wordt geleerd hoe we een optimale balans kunnen vinden in de belasting en belastbaarheid van lichaam en geest. Dit kan enerzijds door het goed afstemmen van de belasting op de belastbaarheid. Maar de belastbaarheid kan ook worden vergroot middels fysieke therapie. Een sterke samenwerking tussen uw psycholoog en een van de fysiotherapeuten.

Heeft u psychische klachten of last van een verstoorde balans tussen denken, voelen en doen. Dan is Vooruit! wellicht iets voor u. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met MT-Fysio of MTSR.